top of page
  • hunnaponrarati

Branislav Nusic Hajduci Pdf: A Historical and Cultural Treasure of Serbian Literature



Čeda im je pričao da je otišao od gazde i da nije to zanat za njega. Dečaci su mu predlagali da bude potkivač konja, kovač, pa i vojnik. Ali Čeda je odlučio da ide u hajduke. Deca su pre čula strašne stvari o hajducima. Da žive u planinama i da su se odmetnuli od vlasti i čine razna zla dela. Ali o hajducima su se pričale i bajkovite priče poput onih da presreću bogate seljake i otmu od njih ono što su oni uzeli sirotinji i vrate joj to.


Hajduci nisu ono što su bili u vreme turske opasnosti. Tada su to bili ljudi koji su bili hrabri i koji su štitili svoj narod i selo. Sada su hajduci uglavnom odmetnici koji haraju i pljačkaju. Zato su se dečaci mnogo dvoumili o odlasku u hajduke.




Branislav Nusic Hajduci Pdf



Maksa Žaba nije bio neki junak, nego je izvršio ubistvo i pljačku, pa su ga osudili na smrt i sahranili tu kraj druma gde su ga streljali. Na tom mestu su sahranjeni brojni hajduci, pa je Čeda izabrao baš to mesto za zakletvu. Čekali su dugo Cvrcu, ali on se nije pojavio.


U subotu ujutro sastadoše se kod hrasta da rasprave šta će ko da ponese u planine. U nedelju nisu išli nigde jer su u ponedeljak ujutro imali da pobegnu. Dečakova mama se već poveselila da se dečak zbilja primio zadaće i da se zato zatvorio u sobu, a on je zapravo tražio sitnice koje bi mogle biti korisne hajducima. Našao je iglu, konac, čačkalice, kutiju šibica, kutiju crne boje za cipele. Otišao je da se pozdravi s golubovima i sa psom Neronom. Zatim se pozdravljao sa stvarima u svojoj sobi i svakoj spevao pesmicu. Majka mu je napravila štrudlu od višanja, a zahvalio joj se tako što joj je poljubio ruku i pošao na spavanje.


Dečaci su pokazali i strah od noći, ali im je Čeda rekao da nemaju šta da se boje jer su oni hajduci. Tek što je to prozborio, nešto je zašuštalo. Svi su se razbežali, neki i na drveće. Tek kasnije su shvatili da je to bilo jedno obično magare i sišli dolje.


Dečaku se onako snenom činilo da im je magare ispričalo svoju priču. Reklo je da je pobeglo u planine od gazde Tase mlekadžije. Pobeglo je u slobodu, ali kada je stiglo u šumu, shvatilo je da je to glupa ideja, jer nije imalo šta da jede. Šest dana je lutao po planini, brstio lišće i grizao kore drveta. Dosadila mu je i samoća, pa je bilo lepo kada su dečaci hajduci naišli. Dečaci su se i dalje bojali i nitko više nije mogao da zaspi, pa je Čeda predložio da svako ispriča jednu priču.


Kako su izabrali harambašu, preostalo im je da krenu ka šumi. Dogovor je bio da se nađu na grobu Makse Žabe i da tamo polože hajdučku zakletvu. Maksa Žaba nije bio hajduk, već običan lopov koji je ubio nekom tokom pljačke a potom su ga streljali. Pre nego što su Maksu tu sahranili, na tom mestu su davno bili sahranjivani hajduci, tako da su se dečaci iz tog razloga odlučili da polaganje zakletve bude ba na tom mestu.


Naredna nedelja je bila dan kada su mali hajduci prvi put propustili okupljanje kod starog hrasta. Spremali su se za odlazak u hajduke, jer je planirano da krenu već u ponedeljak. Od oružja su imali nož, viljušku i iglu.


Pisac dalje u romanu opisuje njihovo putovanje pomešano sa strahom.Najpre su planirali da opljačkaju putnički automobil. Tako fabula dolazi do kulminacije, kada mali hajduci nakon dva dana bukvalno padaju od umora, iscrpljenosti i straha. U međuvremenu, roditelji i policija kreću u poteru za malim hajducima. Jedan policajac je pronašao hajduke, zatvorio ih u svinjac pun buva a zatim javio načelniku policije da ih je pronašao. Načelnik javlja roditeljima dečaka da su pronađeni i istovremeno ih moli da ih ne tuku čim ih ugledaju. Roditelji su veoma ljuti na svoju decu i čim su ušli u selo počinje opšta tuča.


U drugom kraju sela je ziveo Matamuta. Ime mu je bilo Mata, ali je bionem od rodjenja, pa su ga prozvali Matamuta. Bio je neverovatno jaki klonio se druge dece, radio je oko kuce sa ocem. O njegovoj snazisu se medju decom pricale legende. To je jako iznerviralo Cedu Brbui i krenuo je sa dvojicom da ga izazove na tucu da se vidi ko je vecijunak. Kad su stigli blizu setio se kako nije namazao ruke uljem i kakotako ne moze da se bori. Neki su poverovali neki ne. Sledece nedeljeje dosao sa zavijenom glavom i opisao kako je isprebijao Matamutu,ali je drustvo saznalo da ga je dan ranije premlatio gazda. Naravnosvi su se pravili da mu veruju. Dosao je na hrast i svima rekao da jeresio da ide u hajduke. Celo drustvo ga je odgovaralo i pricalo kakosu hajduci losi jer otimaju, napadaju, rade ruzne stvari. Ali onda ih jeBrba ubedio da rade i dobre stvari i pitao ko bi jos isao u hajduke.Cvrca se prvi prijavio. Kad ga je zapanjeno drustvo pitalo zastoodgovorio je kako ga majka svake subote kupa, pa bi on otisao uhajduke samo da se toga spase. Onda je pristao i Dronja. Ostalodrustvo se neckalo. Posto je bila sreda, dogovorili su se da sesutradan nadju na hrastu i kazu sta je ko odlucio. Nije bila lakaodluka. Nekada, za vreme Turaka hajduci su stitili narod. Nasastanku u Orascu sa Karadjordjem, skupile su se sve hajduckestaresine, od kojih su najpoznatiji Hajduk Veljko i Stanoje Glavas,najstariji medju njima. Prvo su njega pitali da vodi ustanak, ali on nijeprihvatio pa su onda izabrali Karadjordja. Ti hajduci su bili slavljenijunaci i drustvo se razislo razmisljajuci da li ovi danasnji hajduci jesujunaci ili samo razbojnici.


Sledeceg dana su se dogovorili da ce svi u hajduke. Igrali su sehajduckih igara, bacanje kamena s ramena, napravili gusle i predvece se dogovorili da se nadju u starom mlinu na kraju sela koji jedavno izgoreo i niko ga nije popravljao niti je bilo ko tu zalazio. Tu suizabrali Cedu Brbu za Arambasu - staresinu. Sutradan je skola bilazatvorena do daljneg zbog epidemije. Celo drustvo se okupilo nahrastu i onda je Arambasa odlucio da se sutradan u rano jutro nadjuna grobu Makse Zabe i poloze zakletvu. Maksa Zaba nije bio nikakavjunak, nego lopov koga su streljali posto je ubio nekoga u pljacki i tusahranili. Na tom mestu su pre njega bili streljani i sahranjeni hajduci,ali su njihovi grobovi nestali tokom vremena, ostao je vidljiv samo tajgrob. Tu su se zakleli, ali se Cvrca nije pojavio. Objasnio je togpopodneva na hrastu da nije izdajica nego da je zamolio majku da garano probudi jer ide da polaze zakletvu za hajduke, a ujutro mu je u 2ff7e9595c


0 views0 comments

Recent Posts

See All

Dolphin Emulator Baixar APK

Como usar o emulador Dolphin: um guia completo O emulador Dolphin é um software gratuito e de código aberto que permite jogar jogos de GameCube e Wii no seu PC ou dispositivo Android. É o emulador mai

Download da nova versão de Summertime Saga para android

Download da nova versão da Summertime Saga para Android: um guia Se você está procurando um jogo divertido e emocionante que combine aventura, romance, comédia e mistério, então você deve conferir Sum

bottom of page